Hamuru için;
- 1,5 Su Bardağı Su
- 100 Gr. Margarin
- 1 Su Bardağı Un
- 5 Adet (Orta Boy) Yumurta
- 1/2 Çay Kaşığı Tuz
- 1/2 Çay Kaşığı Şeker
- 2,5 Su Bardağı (500 ml) Süt
- 2 Çay Bardağı Toz Şeker
- 1 Çay Bardağı Un
- 2 Tatlı Kaşığı Nişasta
- 1 Paket Vanilya
- 2 Yumurta Sarısı
- Küçük bir tencereye suyu koyun ve kaynatın.
- Su kaynayınca margarini ekleyin ve eritin.
- Margarin eriyince un, tuz ve şekeri ekleyin ve çırpma teli hızlıca karıştırın. Sulu bir hamur kıvamında olan karışım kaynayınca altını kapatın ve tezgahın üstünde 5-10 dk. ılınması için bekleyin.
- Karışım ılınınca yumurtaları teker teker ekleyin. Her bir yumurtayı ekledikten sonra el mikseri (parçalayıcı bıçaklı olan) ile iyice çırpın. Yumurta karışıma iyice karıştığında diğer yumurtayı ekleyerek işlemi tekrarlayın.
- Karışımı buzdolabına kaldırarak yaklaşık 1 saat iyice soğutun.
- Tepsinizi hafifçe yağlayın.
- Karışımdan bir çay kaşığı alarak, ikinci çay kaşığı ile itmek suretiyle, kabarma payı olması gerektiği için, 2cm. aralıklarla dizin.
- Önceden 200 derece ile ısıtılmış fırına koyun.
- 20 dk. 200 derecede pişirin, daha sonra ısıyı 150 dereceye düşürerek 25 dk. daha pişirin. Fırını kapatın. Fırının kapağını açmadan içinde 10-15 dk. daha bekletin.
- Soğuyunca hazırladığınız kremayı sıkma tüpüne doldurun ve orta kalınlıkta bir uc takın.
- Hamur topunun yanından veya altından, tüpün ucunu batırın ve içine kremayı sıkın.
- 1 Paket hazır çikolata sosunu 2,5 su bardağı süt ile pişirin.
- Sos ılınınca hamurların üzerine gezdirin.
- Vanilya hariç tüm malzemeleri karıştırın ve orta ateşte sürekli karıştırarak pişirin. Kaynamaya başlayınca altını kapatın ve vanilyayı ekleyin. Sürekli karıştırarak yada mikser ile çırparak soğutun.
NOT:
*Profiterol hamurlarını fırına verdikten sonra hiç bir aşamada (pişerken ve fırının içinde soğurken) fırının KAPAĞINI AÇMAYIN. En önemli kural budur.
*Bir diğer önemli kural yumurtaların mutlaka teker teker eklenmesi ve her eklenen yumurtanın karışıma çok iyi yedirilmesidir. Ben bu aşamada el blendırını kullanıyorum.
*Profiterol (masa tenisi topu gibi) küçük toplar halinde olsun istiyorsanız, çay kaşığı ölçüsü idealdir. Küçük ekler boyunda isterseniz 2 çay kaşığı kadar hamur alın ve serçe parmağınız kalınlığında ve uzunluğunda yapın.
*Profiterol hamurlarını piştikten sonra bir kaseye koyup, üzerini strech film ile kaplayarak buzdolabında 3-4 gün saklayabilir, servis edeceğiniz zaman krema ile doldurma ve soslama kısmını yapabilirsiniz.
*Bu ölçüler ile iki büyük tepsi profiterol hamuru elde ediliyor. İlk tepsinin tüm pişirme ve soğutma işlemi tamamlandıktan sonra, fırını tekrar ısıtıp aynı işlemleri ikinci tepsi içinde yapmalısınız.
*Bu ölçülerde profiterol için 1 paket çikolata sos biraz az geliyor, siz bol çikolata soslu seviyorsanız 2 paket sos pişirmenizi öneririm.
Merhaba.en sevdiğim tatlı profiteroldur..harika görünüyor.eline sağlık.
YanıtlaSilBende beklerim sevgiler