BASMA (MEYANE) HELVASI .Balıkesir Yağlılar Köyüne ait.




                  Bu Balıkesir, Yağlılar köyünde yapılan bir helva. Balıkesire ait fakat orda bile unutulmaya yüz tutmuş bir helva. Ben bu helvayı sizlerle paylaşmak istedim. Bu helvayı yaz aylarında yaparlar ve kışın yapımı oldukça kolay bir helva olurmuş. Çok zahmetli,ocaklar yakılıyor,odun ateşinde pişiyor. Ama kışın şerbetini yapıp içerisine kat ,helvanız hazır:))
           
           MALZEMELER;

         -  Un ve Süt  . Bu malzemeyi kek kıvamında yapıyorsunuz ve pişiriyorsunuz ,Balıkesir'de odun ateşinde pişen bir helva ama biz ocakta yapıyoruz:) . Tencerede bu karışım koyulaşıncaya kadar pişiyor ve soğuyor. Bakır kevgirle bu pişen hamuru geçiriyoruz ince , aynen  ev yapımı tarhana gibi , pütür-pütür oluyor. Yazın tepsilerde güneşte kuruyor ve cam şişelere koyup saklıyoruz.


          - Kışında yazdan yaptığımız,kurumuş ,basma(meyane) nemizi helva yapıyoruz.
   
     ŞERBETİ;
              -2 su bardağı şeker,
              -2 su bardağı su,
              -3 adet karanfil.


                     Bu malzemeleri tencereye koyup, şerbet yapıyoruz ve soğutuyoruz.

                 YAPILIŞI;
       Soğuyan şerbete,  1 çay bardağı basma( meyane) katıyoruz ve karıştırıyoruz. Ertesi gün kabarıyor ve helvamız çoğalıyor. Afiyet olsun.........

         

2 yorum:

  1. Tarif sonra gelecek herhalde.Bekliyoruz :)

    YanıtlaSil
  2. dün annem kuru halde getirdi bnde aa tarhana mı getirdin dedim yok tatlı olacak bu deyince şaşırdım.
    şerbetlenip helva halini alınca lezzetine bayıldım. tadı kestane şekerini anımsattı bana. ellerinize sağlık :)

    YanıtlaSil