KIYMALI ISPANAKLI BÖREK









KIYMALI ISPANAKLI BÖREK
MALZEMELER:

1 kg.yufka (5 adet)
500 gr.ıspanak
2 Adet orta boy soğan
250 – 300 gr. Kıyma
Veya peynir
Pul biber – karabiber
Tuz
SOSU;
1 Su bardağı yoğurt
1 Su bardağı süt
1 Su bardağı zeytinyağı
3 Yumurta
HAZIRLANIŞI:

Öncelikle ıspanakları kumu temizleninceye kadar bol su ile iyice yıkıyoruz.Suyunun süzülmesi için bir süre süzgeç üzerinden beklettikten sonra çukur bir kap içerisine ince ince doğrayın.Ispanakların yumuşaması için üzerine bir tutam tuz serperek ıspanakları elinizle ovalayın.
Tavada soğanları ve kıymayı kavurup, baharatları da ilave ederek tüm malzemeyi karıştırın.

Sosu için:Yumurtanın birinin sarısını ayırıp,tüm sos malzemelerini bir kasede çırpın.
Yufkaları masaya veya tezgaha bütün yuvarlak olarak üst üste tezgaha serin. Eğer büyük gül böreği yapmak isterseniz + şeklinde 4 eşit parçaya kesin.Küçük gül böreği yapmak isterseniz öncelikle yine + şeklinde kesin daha sonra her bir parçayı tekrar ikiye kesebilir toplamda 8 parça oluşacaktır..
Tüm üçgen dilimleri üst üste dizerek sarma işlemine başlıyoruz:)
Her yufkanın üzerine her tarafına yumurta fırçasıyla sos sürüp yufkanın geniş tarafına,küçük gül böreği ise 1 yk.kadar,büyük gül böreği ise 2 yk.ıspanaklı harçtan yayarak rulo şeklinde sarıp,kendi ekseni etrafında dolayarak gül şekli verin.Gülün açılmaması yapışması için doladığınız uca sos sürün ki gül böreklerimiz açılmasın.
Sardığınız börekleri yağlı kağıt serdiğiniz fırın tepsisine dizin.Tüm böreklerin sarma işlemi bitince kalan sosa ayırdığınız yumurta sarısını da ekleyip tekrar çırparak böreklerin üzerine yumurta fırçasıyla bolca sos sürüp susam serpin.
18o derece de börekler kızarıncaya kadar pişirin.
Afiyet olsun….

0 yorum:

Yorum Gönder