MAYALI ZARF BÖREĞİ



          Epeyce uğraştırsada sonuç harika oldu. Eeeee nede el açması tek -tek elde hamur açmak kolay değil bilirsiniz. Bazı arkadaşlar ben hamur açamam derler ben şaşırıyorum . Neden bilmem? Hep hamur açmasını bilen ailem olduğu için sanırım.Bizimkiler her bayram ,baklava ve su böreklerini kendileri yaparlar. Annemin baklavası ve su böreği meşhurdur......
        Hamur açmasını bilmeyen hanımlar bu böreği hazır yufka kullanarakta yapabilirler. Yalnız ara katına; 2 yumurta,1 çay bardağı yoğurt,1 çay bardağı süt,1 çay bardağı sıvıyağı karıştırarak bir sos hazırlayın ara katlarına sürüp bu şekilde ki bu zarf şeklini verin.......

           MALZEMELER;

    Yarım su bardağı sıvıyağı,
    Yarım su bardağı yoğurt,
    Yarım su bardağı ılık su,
    1 yumurra akı içerisine ,sarısı dışına sürülecek,
    Yarım paket yaş maya,
    1 tatlı kaşığı tuz,
    Aldığı kadarı ile un.

       ARASI İÇİN;
 125 gr.  erimiş tereyağı,
Yarım su bardağı sıvıyağı.

İÇ HARCI;
Yarım kg. ince kıyım pırasa,
200 gr. kıyma,
Yeterince tuz, karabiber ,yarım çay bardağı sıvıyağı.

         HAZIRLANMASI;

    1-İlk olarak harç hazırlanır ki soğusun. İnce kıyım pırasa, sıvıyağ ile kavrulur. Kıyma ilave edilir ve pişirilir.Baharat ve tuz eklenilip karıştırılır. Ocaktan alıp soğutulur.
     2-Hamur için; maya, suyun içerisinde eritilir. Üzerine sıvıyağı, yoğurt ve yumurta akı eklenip karıştırılır.
     3- Alabildiğince unu ve tuzu ekleyip yoğurulur.7 bezeye ayrılır.
     4-Her beze olabildiğince ince açılıp ,üzerine erimiş tereyağı ve sıvıyağı karışımdan fırçanızla sürün.
     5-Karşılıklı kenarlar üst üste gelecek şekilde zarf şekli verilir.
     6-Dört köşesine harç konup, hamurların uçları üçgen şeklinde ortaya katlanılır.
     7-Hamur üçgen şekli verilip yağlı kağıt serilmiş tepsiye dizilip yumurta sarısı sürülüp önceden ısıtılmış fırına verilir.200 fırında alt üst kızarıncaya kadar pişirin.

             AFİYET OLSUN.....




                 NOT;Fırınınızı her zaman ısıtın. Isıtılmayan bir fırında pastanız iyi sonuç vermez.

            ''Isıtılmayan bir fırın tıpkı,soğuk suda haşlanmış bir makarna gibidir.Makarnanızı soğuk suda haşlamak nasıl kötü bir sonuç verirse, pastanızıda ısıtılmamış bir fırında pişirmek , iyi bir sonuç vermez.'' Buda Tülin Kalkan sözü olsun:)))



































1 yorum:

  1. slm tülin hnm gerçektende harika görünüyor börek aşamalı fotolarla yayınlamanızda mükemmel olmuş elinize sağlık tülin hnm en alttaki resimdeki poğaçamı tuzlu çörekotlu kurabiyemi çok beğendim tarifi varmı birde elmalı kurabiyede tarifleri varmı blogunuzda acaba tşklr sevgiler

    YanıtlaSil