SAMOSA BÖREĞİ (Hindistan)













Samosa Böreği, uzak doğu mutfak kültürüne ait olan bir börek. Hindistan'ın bol baharatlı böreklerindendir.Oğlum çok sevdi,içerisinde sebze olduğunu hiç farketmedi. Buda benim işime geldi:))))

SAMOSA BÖREĞİNİN FAYDALARI;
Pırasa C ve K  vitaminleri açısından oldukça zengin bir sebzedir.Pırasa B vitaminin yanı sıra; demir,bakır,manganez ve kalsiyum gibi temel mineralleri de bol miktarda içerir.Pırasa hem bir antioksidan hem de minarel ve vitaminler açısından zengin bir sebzedir. Yeşil yaprakları,günlük lif ihtiyacımızın % 7 'sini karşılar. Ayrıca tıkpı sarımsak gibi antibakteriyeli antiviral ve mantar önleyici etkiyede sahiptir.Pırasa kolesterolü düşürür ve nitrik oksitin serbest bırakılmasını sağlayarak damart sertliğini engeller.

Bu kadar pırasanın faydalarını anlattıktan sonra artık tarife başlayalım ne dersiniz?:)))

 SAMOSA BÖREĞİ

MALZEMELER;

 3 adet yufka.

İÇ HARCI;

2 adet pırasa,
1 adet havuç,
1 adet kabak,
4 dal yeşil soğan,
1 adet kuru soğan,
Yarım çay bardağı sıvı yağı,
1 çay kaşığı köri,
1 çay kaşığı tepeleme kimyon,
1 çay kaşığı kimyon,
Tuz.

SOSU;
2  çay bardağı yoğurt (katı olacak),
1 çay bardağı inçe kıyılmış maydonoz,
1 tatlı kaşığı kişniş,
Limon rendesi (bir çay kaşığı),
3 - 5 damla limon suyu,
Tuz.


YAPILIŞI;

         1-Tavanızın içerisine kuru soğanı koyup kavurun.Jülyen soyduğunuz pırasa ,havucunuzu soteleyin. 5 dk. sonra kabağınızı ekleyin sotelensin. 
2-Sebzeleri sertten yumuşağa doğru ekleyip soteleyin.
3-En son baharatları ve tuzu ekleyin karıştırın .
4- Sebzeler sotelenip soğuduktan sonra yufkalar şerit şerit 4 parmak kalınlığında kesilir.
5-Ve içerisine baştan başlayarak iç harcı konur ve muska şekli verilir.
6-Kızgın yağda kızartılıp havlu peçeteye yağını emmesi için alınır.

SOSUN HAZIRLANMASI;
1- Yoğurt çırpılır,
2- Maydonoz ve limon kabuğu rendesi eklenir. 
3- Ardından 3 - 5 damla limon suyu baharatlar ve tuzla birlikte karıştırılarak böreğin yanında küçük bir kapta servis edilir.

SÜSLEMESİ İÇİN; Pırasa ve kabağınıza şekil verdikten sonra buzlu soğuk suda bekletin. Soğuk suda bekleyince sebzelerin araları açılıyor ve şekli güzel oluyor.

PÜF NOKTASI;

1- Kızgın yağda kızartılmalı,
2- Böreğin içerisine sıvı harç konulmamalıdır. Kapatırken su ile ıslatırsanız ,en son katı açılmaz ve daha iyi sonuç elde edersiniz.
3- Özellikle küçük olup,aparatif olarak tüketilir.
4- Kokteyllerde tercih edilir.
5 - Sarılıp buzdolabında saklanabilinir.
AFİYET OLSUN.....













































   


0 yorum:

Yorum Gönder