Evde kendimce çikolata yaptım. Nasıl mı? Çikolataları benmari usulü ile yaptım.Ama mutlaka temperleme şart. Ben temperlemeden yaptım .İlk denememdi:))) Temperleme nedir? Sizlerle paylaşayım.....
Temperleme;çikolatada ısı ayarının yapılması demektir.Ve elde yapılan çikolata için çok şey ifade eder.
Temperleme bir kristalizasyon işlemidir,yani çikolatanın içinde oluşan hava baloncuklarının önlenmesi için temperleme yapılır.Bu demektir ki çikolatayı erittiğimizde formu bozulur yani,kuverütün içindeki yağ ve şeker orantılı dağılmamış olabilir.Belki şeker daha çok sağ tarafta yoğunlaşmışken, yağ solda yoğunlaşmıştır.İşte tam da bunu engellemek için temperleme işlemi yaparız.
Temperleme ,çikolatamızın parlak olmasını ve üzerinde leke olmamasını sağlar.Temperleme yapmadığımızda ise lekeli ,mat,puslu,üzerinde gri tonlarında çizgiler olan çikolatalar elde etmiş oluruz ki bu kimsenin istemeyeceği bir durumdur.
Çikolata yaparken temperleme işlemini sakın ola ki atlamayalım,çikolatamızın parlak görünmesi tamamen sizin elinizde. Parlaklığın en önemli noktası temperleme!
0 yorum:
Yorum Gönder