HARİKA BÖREK ( Pırasalı)


   
                                 Kalecik Unla yaptığım Harika Böreğim....

           Bu böreği çok sevdim ismini ben uydurdum. Daha öncede patateslisini yaptım . Böreği yiyen harika olmuş diyor ev halkı :)) Bende ismini harika börek koydum:)) El açması , zor bir börek:) Ben alşkın olmadığım için el açması bana zor geliyor bazen:) Su böreğide yaparım ama bazen üşendiğimden zor iş derim:)) Annemlere göre su böreği çok kolay alışmışlar , yarım saatte yapıyorlar. Ben anneme çekmişim:) Annemin yıllar öncesi ağbimlerle lokantası vardı. Şimdiki adı ile Restorantı:)) Orada yok yoktu. Yemekler, kebaplar, tatlılar, en öenmlisi , en özeli Arapaşı. Annem Arapaşı ve sütlaç yapardı. Evimiz 3 katlı idi. En altın çok uzun bir odasını mutfak atolyesi yapmıştı anneciğim . Home Ofis çalışıyordu. Sütlaş yetiştiremezdi . O kadar elinin lezzeti yoğunki anneciğimin ben elimin lezzetini anneciğime benzetirim. Arapaşınıda harika yapar. Arapaşı çocukluğumun her gün yapılan yemeği idi. Lokantamızın sayesinde. Tavuk çeşitleri, kebaplar, tatlılar..... Ben okuldan 3:30 'da gelirdim. Evde yemek pek yapılmazdı . Lokantamızdan gelirdi. Hazır yemekten bıktığım için kankim , dostum, can arkadaşım Rosi ile okuldan geldik .  (kız arkadaşım Almanya'dan Türkiye'ye yerleştiler ve yan komşumuz. Aynı sınıfta , aynı sırada oturduk). Yazık bana yine Lokantamızdan hazır yemek , kebap gelecekti:)) Ne yemek yiyeceğini sordum Rosi'ye  onun annesi ev yemeği yapıyordu . Ben Rosi yemeklerimizi değiştirelim mi dedim?:)) Benim yemeğim lokantamızdan hazır geldiği için artık bıkmıştım:)) Ben ona Kebabımı o bana ev yemeği olan Tavuklu , bulgur pilavını vermişti:)) Birlikte bizde yemiştik:)) Lokantada çalışan işçilerimiz kebabımı getirir bende üzülerek alırdım:))  Hazır yemek yemek beni üzerdi bazen:)) Ama anneciğimin yaptığı sütlaç ve Arapaşını her gün yesem yemem demezdim ve yerdim:)) Diğer yemek çeşitleri , tavuklar, kebaplar hazırdı sonuçta Ama anneciğimin yaptıkları ev tarzı idi.  Evlendim gittim ben Lokantada yemek yemek istemezdim:)) . Gecelerimiz , eğlencelerimiz çok olurdu iş yerinden arkadaşlarla yine hazır:(  Beni hayatımı kimse bilmiyordu. Bazen evde yapılan bir kase  tarhana çorbası misssssssssss insana mutluluk verir.  Bu kış Mart ayında Arapaşı partisi oldu. Hemşerilerimizle. Eşim, oğlum gittiler. Arapaşı içerlerken bir yaşlı amca demişki: Gamgamoğulları Lokantası vardı 20 yıl öncesi oranın Arapaşısı gibi kimse yapamaz demiş. Oğlum Çağkan o Gamgamoğulları benim Anneannem ve dayılarım demiş:)) Ne mutlu olmuş oğlum. Bana sevgi ile anlattı. Bende çok duygulandım. O Lokantanın açılış hikayesi çokkkkkkkk acı:(( Babacığım yıllar öncesi hastalanıyor:(( Çalışamıyor. Anneciğim çocukları ile kalıyor ne yapsın Bakkal açıyor ardından ağbimlerle anneciğim Lokanta açıyor. O kötü günler gidiyor , çok sevilen, çok sayılan esnaf oluyorlar:)) Allah kimseyi darda bırakmıyor. Binlerce şükürler olsun . Anneciğime yardım etti.Bazen ters gittiğini düşündüğümüz işlerde bir hayır vardır derler ne doğru söz..... Ağbimler Üniversite okuyamadılar ama çok iyi esnaf oldular:)) Benim hayalim ileride bir pastahane açmak:)) Ev tarzı pastalar....

       MALZEMELER;

    2 su bardağı su,
    1 yemek kaşığı sirke,
    Alabildiğince un (yaklaşık 800 gr.),
    Tuz.

       İÇ HARÇ:


    250 gr. pırasa (yıkanıp ,ince ince doğranmış hale getirin),
     1 adet patates ( haşlanmış ve ezilmiş),
     1 adet yumurta,
     1 yemek kaşığı yoğurt,
     1 çay kaşığı tuz,
     1 çay kaşığı karabiber,
     Yarım çay bardağı sıvı yağı.

         ARA KATI İÇİN;

       Tereyağı ve sıvı yağı . İkisi yaklaşık 150 gr. Tereyağı eritilir sıvı yağ ile karıştırılır.

          ÜZERİ İÇİN;

      Bir adet yumurta sarısı bir tatlı kaşığı sıvı yağı ile karıştırlır.

      
        YAPILIŞI;

          1- Hamur yoğurulur ve 1 saat dinlenmesi için kenara alınır,
          2-İç harç :  Pırasa tencereye alınır , sıvı yağ ile kavrulur. Haşlanmış ve ezilmiş patates eklenir kavrulur (3-4 dk.) .Tuz ve karabiber eklenir . Soğuması için kenara alınır. Soğuduktan sonra bir yumurta ve 1 yemek kaşığı yoğurt konulup karıştırılır.
          3- Hamur 4 eşit bezeye ayrılır. Ve her hamur ayrı ayrı açılır içerisine yağ konulur ve bohça gibi kapatılır.
          4-Dikdörtgen tepsinin altı yağlanır. İlk kat olan hamur  bohça gibi hamur açılır tepsiye konulur ve arasına çok az yağ sürülür. İkinci kat konulur ve üzerine harç dökülür. Pırasalı harcın üzerine bohça şeklinde kapattığımız hamurun üçüncüsü açılır dikdörtgen bir şekilde üzerine konulur.Yağ sürülür. Dördüncü bohça şeklindeki hamurumuzu dikdörtgen açalım ve üçüncünün üzerine koyalım. 
            5-Yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış fırında 200 derecede kızarana kadar pişirelim.


                                                     AFİYET OLSUN....       






             
                                                   Kahve Keyfim:))




















3 yorum:

  1. O kadar iştah açıcı duruyorki anlatamam. Bu saatte görmemeliydim :))

    YanıtlaSil
  2. Ellerine sağlık!! :) Gerçekten harika görünüyor :)

    Çok Sevgiler! :)

    Bende bloguma beklerim, tanıştığıma çooook sevindim :) Blogunun takibindeyim :)

    YanıtlaSil
  3. emeginiz ve blogunuz takdir edilesi güzellikte :) vaktiniz olursa bana da beklerim :)

    YanıtlaSil