ÇİÇEK BÖREK




                            Baştan şunu yazayım,çok kalabalık misafirlerinize yapın. Maşallah çok bereketli oluyor. Görsel şöleni olan böreğin tarifi......


                             MALZEMELER;


       Hamuru İçin;

2 su bardağı ılık süt,
1 çay bardağı ılık su,
1/2 su bardağı sıvı yağı,
1 paket yaş maya,
2 yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek),
1 tatlı kaşığı yoz şeker,
1,5 tatlı kaşığı tuz,
Aldığı kadar un.

      Aralarına Sürmek İçin;

  200 gr. tereyağı.

       Üzeri İçin;

   Haşhaş tohumu ve yumurta sarısı.

         YAPILIŞI;

1-Maya ,toz şeker ve ılık su karıştırılıp kabartılır.
2-İçerisine ılık süt,sıvı yağı ,yumurta ve tuz karıştırlır.
3-Aldığı kadar un ilavesiyle ele yapışmayan yumuşak bir hamur yoğurulur.
4-Hamur 30 dk. dinlendirilir.
5-Mayalanan hamurdan 6 adet portakal büyüklüğünde ,5 adet yumurta büyüklüğünde ve bir adet de mandalina büyüklüğünde bezeler kopartılır. (Burada 3 işlem yapacağız).
6-Beş adet portakal büyüklüğünde ki bezeleri tatlı tabağı büyüklüğünde açılıp aralarına tereyağ sürülüp üst üste dizilir. 30 cm.'lik tepsi boyutunda açılır.
7-Aynı işlem yumurta büyüklüğündeki bezeler içinde uygulanır.
8-30 cm. çapındaki yağlanmış yuvarlak tepsiye önce portakal büyüklüğündeki aztığınız bezeleri yerleştirin.
9-Tepsinin kenarından 1 cm.kalacak şekilde 8 eşit üçgen parçaya bölünür.
10-Kesilen hamurun sivri uçları tepsinin kenarına doğru kaldırılır.
11-Ortadaki boş kısma ,yumurta büyüklüğündeki hamurlar yerleştirilir ve ayrı şekilde 8 üçgen parçaya kesilir.
12-Sivri uçlarından tekrar tepsiye doğru kaldırılır.
13-Kalan bir bezede (mandalina büyüklüğündeki) haşhaş tohumuna bulanır ve orta kısma yerleştirilir.
14-Tepside 30 dk. mayalandırılır.Üzerine yumurta sarısı sürülür.
15-Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede pişirilir.

                                               AFİYET OLSUN.........

             





































0 yorum:

Yorum Gönder