KONJA SALATASI

   

             Japonya'da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja bitkisinden yapılır ve kalorisi sıfırdır. Lif bakımından oldukça zengindir. İnce saydam jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konja bitkisinin kökünden yapılır.
  

             Ben Konja'yı kendimizin yiyebileceği şekilde ,benim meşhur Mercimek Salatama koydum. Biz Türk'lere göre kendimce bir salata yaptım. Dukan dietinde kullanılıyor Konja. Türkiye'de nerelerde var bilmem . Ben www.Gurmenet.com.'dan temin ettim.

          Gelelim tarifimize,çok tarif isteyen hanımlar var. Mesaj atıp tarif yazar mısınız lütfen ?  diyen hanımlara acele ile hemen tarifim yazayım. Siz nasıl kullanmak istersiniz bilmem?  Benim damak tadıma mercimek salatamın  içerisine katıp kullanmak daha lezzetli geldi bu şekilde yaptım. Sizler nasıl kullanmak isterseniz kullanabilirsiniz.

                   MALZEMELER;

     1 paket Shirataki (3 dk. haşlayın bol suda ve suyunu süzün),
     1 su bardağı yeşil mercimek (haşlanmış olacak),
     2 adet ince jülyen veya rendelenmiş havuç,
     1 adet kuru soğan (4 yemek kaşığı yağda kavrulmuş),
     Yarım demet ince kıyılmış maydonoz,
     1 yemek kaşığı kuru nane ,
     2 adet ince kıyılmış yeşil biber,
     2 adet közlenmiş kırmızı biber,
     Tuz, kara biber, kırmızı biber,
     1 adet limon suyu.

       YAPILIŞI;

 1-Geniş bir kaba haşlanmış ve süzülmüş Shirataki Konja ve yeşil mercimeyi koyun. Ardından diğer malzemelerinizi ekleyin.
 2-Tuz ,baharat ve limonunuzu ekleyin ve karıştırın . Servis tabağınıza alın.

                            AFİYET OLSUN....


    





                        Konja Bitkisi Nedir ?

Konja bitkisi genellikle, Doğu Asya, Japonya, Endonezya ve Çin bölgelerinde bulunur. Konja’nın bünyesinde barındırdığı yoğun ve güçlü lifler, gıda ve farmakoloji sanayinde daha çok “Glucomannan” olarak adlandırılır.

Konja bitkisi uzun ömürlü bir bitki olarak bilinir. Büyük bir soğanı vardır ve çapı yaklaşık olarak 25 cm.’e  kadar  büyüyebilmektedir.



      

                                     KONJA BİTKİSİ




                                                        KONJA KÖKÜ


Konjanın yararları nelerdir?



Asya’da yüzyıllar boyunca, Japonya ve Çin başta olmak üzere  yetiştirilmektedir. Bu suda çözünebilir diyet lifi, glikoz içerir ve ağırlığının 200 katı kadar  su tutabilir. Bu olağanüstü yüksek su tutma kapasitesi ve diyet lifleri sayesinde bilinen en iyi diyet yardımcılarındandır.

     Konja bitkisinin kök ve soğanlarından elde edilen Glucomannan’ın vücutta farmakolojik etkileri çok çeşitli olan ve vücuttaki hastalık ve bozukluklarla ilgili geniş tedavi alanları olan bir yardımcıdır. Konja diyet lifinin, diyabet (Tip II) hastalarında, kabızlığı olan hastalarda ve de obezite problemi olan hastalarda yardımcı olduğu bilinmektedir.




Obezite: Glucomannan liflerinin, kolesterol alımını azalttığı bilinmektedir. Bu vücut tarafından alınan kalori miktarını önemli ölçüde azaltır. Bu nedenle, obez insanların konja kökü kullanması bir çok ülkede tavsiye edilir. Ayrıca Glucomannan’ın, glikoz ve şeker alımına izin vermiyor olmasının, kilo verme sürecinde oldukça önemli bir etki olduğu öne sürülmektedir.  Bütün bunları yaparken kendi kalori değerinin olmaması da ayrıca önemlidir.

Diyabet: Glucomannan liflerinin, vücut tarafından glikoz alımını inhibe ederek, hipoglisemik etkilere yol açtığı bilinmektedir. Bağırsak duvarları ile glikoz temasını önleyerek glikoz alımını inhibe ettiği ifade edilmektedir. Bu da kandaki şeker miktarını azaltarak, tip 2 diyabetli hastalara yardımcı olabildiğini göstermektedir.

En iyi çözünebilen lifler arasında yer alan Konja glucomannan lifi hiçbir yan etkisi olmadan kan şekeri seviyesi doğal olarak kontrol edebilen en etkili çözünebilen liftir.
Suda çözünebilen lif kandaki glikoz, insülin ve serum lipid düzeylerini azaltmada çok etkilidir. Viskozitesi ne kadar yüksek olursa etkisi de o kadar artar.

Kabızlık: Glucomannan liflerinin, her türlü kabızlık probleminde yardımcı olduğu belirtilmektedir.



Hiperaktivite:Konja lifi güçlü bir alkali yiyecektir. Daha önce de bahsedildiği gibi doğada bulunan en yüksek ikinci alkali yiyecektir. Aşırı hareketli olan kişiler ve çocuklar için alternatif bir yöntem olarak Konja lifi önerilebilir.

Konja yiyeceklerinin tarihi Doğu Asya’daki kültürler 500 yılı aşkın süredir Konja lifini kullanmaktadır. Çin Konja bitkisinin en çok yetiştiği bölgedir ve yüzyıllardır yiyecek ve geleneksel ilaç olarak kullanılmıştır.
          Japonya’da Konjac bitkisinden yapılan yemekler 1500 yılı aşkın süredir tüketilmektedir. İlk zamanlarda da günümüz pişirme tekniklerine benzer teknikler kullanılarak Konja bitkisinin pişirildiğini gösteren araştırma sonuçları vardır.Konja günümüzde de Japonya ve Çin’de geleneksel sağlıklı yiyeceklerden biri olarak yetiştirilmektedir. Konjac bitkisinin vücuttan zehirli maddeleri atmaya yardımcı olduğuna inanılmaktadır.

Son zamanlarda Konja yemekleri Japonya’da yeniden popüler hale geldi. Aslında, Konja sağlığa olan faydalarından dolayı çoğu Japon evlerinde vazgeçilmez yemekler arasında yerini aldı. Konjac erişteleri çorbalara ve türlü yemeğine de katılarak pişirilebiliyor. Konjac yemeklerine Japonya’da genel  olarak konnyaku denilmektedir.

 Konja Shirataki Erişteleri ( Shirataki Noodles ) nedir?
Japonya’ da Shirataki Noodles olarak adlandırılan Shirataki erişteleri Konja bitkisinden yapılır ve kalorisi sıfırdır. Lif bakımından oldukça zengindir. İnce, saydam ve jelatinimsi bir yapısı olan bu yiyecek Konjac bitkisinin kökünden yapılır. Japonca bir terim olan “Shirataki” dilimizde beyaz şelale anlamına gelir. Bu da bu eriştelerin görünümünü ifade eder.
Çinde MOYU veya JURUO,Japonya’da KONNYAKU veya SHIRATAKI NOODLES olarak adlandırılır.
 

                   Kolestrol:Yüksek kolesterol değerleri olan insanlar için Konja Glucomannan lifi Glucomannan lifi diğer çözünebilen liflere benzer şekilde çalışır. Gastrointestinal sistemdeki safra asitlerine bağlanır ve bunların dışkı yoluyla vücuttan atılmasını sağlar. Bu işlem kolesterolün ve kandaki yağ oranının azalmasına yardımcı olur. Çözünebilen çoğu lif gibi glucomannan sindirimi yavaşlatır, karbonhidrat ve yağlarım emilimini azaltır ve kabızlığın ortadan kalkmasına yardımcı olur. Glucomannan kolesterolü dengelemeye yardımcı birçok üründe kullanılır.

          SHIRATAKI NOODLES:

*Suda çözülebilen tamamen doğal liflerdir.
*Yağ,şeker,nişasta veya protein içermez.
*Buğday ve gluten içermez.
*Sfır karbonhidrat ve kalori içerir.
*Saf sebzedir.
*Oda sıcaklığında saklanabilir.buzdolabında muhafaza edilmesine gerek yoktur.
*Kendine ait bir tadı veya kokusu yoktur.eklendiği yiyeceğin tadını ve kokusunu alır.
*Birçok şekilde üretilebilir.sadece istenen sosla hazırlanarak,hızlıca servis edilebilir.


































0 yorum:

Yorum Gönder