ÇİKOLATALI YAŞ PASTA




                 Bol ganaj kullandığımız harika bir pasta. Lezzetide görüntüsü kadar muhteşemdi.İçerisine konan malzemeler ve özellikle pandispanyaya koymanızı tavsiye ettiğim ovaleks harika bir tat verdi. Ovaleks'i pastacılar kullanır. Bu pastada pastahane yaş pastası oluyor.Ovaleks'i keklerinizede kullanın farkı görün. Ben pasta kursuna özellikle yaş pasta öğrenmek için gidiyorum.
        Madem pasta yapmayı seviyorum,profesyonel yaş pasta öğrenmek istedim ve buda oldu . Harika bir tarif hazır pastahaneden aldığımız bir pasta işte. İki gündür tarif bekleyen arkadaşlar var ,onlarıda fazla bekletmeden hemen tarife geçeyim,ayıp olmasın :))) İnanın bende yazmak istiyorum fakat zamanım olmuyor.....

          Kalpler imanla,gönüller huzurla dolsun. Saadetler hepimizin olsun. Ne kurulan bağlar bozulsun,nede dostlar unutulsun. Cumanız mübarek olsun.
     
           En ince ayrıntısına kadar ,pastahaneden aldığınız ,ustaların tarifini vermediği yaş pasta:))).Mis -Mis. Hiç bir blogda böyle bir tarif yok iddaa ediyorum.....
          Amacım;''İnsanların en hayırlısı,insanlara faydalı olanıdır.''..........


                     MALZEMELER;

           PANDİSPANYAMIZ İÇİN; ( 28 cm.lik kalıp için)

          - 5 yumurta,
          -1 yemek kaşığ ovaleks (Ovaleks yumurta ile buluşunca kabarmasını sağlıyor,kabartma tozu ise fırında kabarmasını sağlıyor pandispanyamızın),
          - 2,5 su bardağı un,
          - 1 paket kabartma tozu,
          - 1 paket vanilya,
          - Yarım su bardağı su,
          - 1 su bardağı toz şeker.

          YAPILIŞI;
         1-Yumurta,şeker,su ve ovaleks3 dk. çırpılır.Diğer malzemeler eklenir ve 7 dk daha çırpılır.Kalıba dökülür ve önceden ısıtılmış fırında 170 derecelik fırındı ısındıktan sonra 150 dereceye getirin ve 40 - 45 dk . pişirelim.
        2-Pişen pandispanyamızı telimize alalım dik koyalım ki terlemesin.Soğuduktan sonra 5 eşit parçayaq keselim testeremiz ile veya siz iplede bu işlemi yapabilirsiniz.4 patını kullanacağız.

        ÜZERİ VE ARA KATLARI İÇİN;

         -2 poşet kremşanti,
         -2 su bardağı süt.
    Tarifte ki gibi çırpın ve buzdolabına koyun koyulaşsın. Kıvamını alsın.

          PASTACI KREMASI;

        - 2,5 su bardağı süt,
        - 1 su bardağı şeker,
        - 1 yumurta,
        - 2 yemek kaşığı un,
        - 2 yemek kaşığı nişasta,
               Bu malzemeleri tencerede pişirin. Ocaktan alın ve;
         - 50 gri tereyağı,
         - 1 paket vanilya ekleyin (vanilyayı en son eklememizin sebebi,kokusunu daha yoğun hissetmek için),
             5dk. daha ocağa alıp pişiriyoruz ki un kokusu gitsin.Sonra ocaktan alın ve aşağıda ki resimde ki gibi,kremamız soğuduktan sonra ,mika ile sürekli kazıyın ki kremanız parlak ve lezzetli olsun. 5 dk. bu işlemi yapın.Kremamız hazır kenara alabiliriz.

                     PASTAMIZIN  YAPILIŞI;

      Pandispanyamızın ilk katını alıyoruz,üzerine pastacı kremamızı sürüyoruz. Frambuaz,çikolata parçacıkları koyuyoruz.Kremşanti sürüyoruz.Her bir kat için 4 kez yapıyoruz bu işlemi.Üzeri kremşanti ile kaplanır.Kuvertür çikolatmızdan rende ile rendeliyoruz ve pastamızı süslüyoruz. Frambuaz , kalpli ve çubuk süslerimizle süslüyoruz. Şanfıstığı tozu ile ortasına bir renk veriyoruz.

        Aşağıda,süsleri ne ile yaptığımız aşama aşama resimlenip notları yazıldı oradanda bakabilirsiniz.

                       AFİYET OLSUN.......
 
   
       





                                         PANDİSPANYANIN  HAZIRLANMASI;









         NOT;Fırınınızı her zaman ısıtın. Isıtılmayan bir fırında pastanız iyi sonuç vermez.

            ''Isıtılmayan bir fırın tıpkı,soğuk suda haşlanmış bir makarna gibidir.Makarnanızı soğuk suda haşlamak nasıl kötü bir sonuç verirse, pastanızıda ısıtılmamış bir fırında pişirmek , iyi bir sonuç vermez.'' Buda Tülin Kalkan sözü olsun:)))






                                     PASTACI KREMASININ HAZIRLANMASI;





               
                               Kremamız piştiktan sonra; vanilya ve yağımızı ekleyelim ocağa alalım un kokusunun gitmesi için 5 dk. daha pişirelim.Vanilyayı sonradan koymamızın sebebi kokusu ve tadını daha yoğun hissetmek için.






           Kremamızı karıştırdıktan sonra ocaktan alın ,pişti kremamız.  Kremamızı kırmızı renkli olan mikamızla en az 5. dakika devamlı kazıyın ki pastanız parlak olsun. Krema harika oluyor bu kazıma işlemini yaparsanız.Elinizle kazıma işlemini yapmaz iseniz blendırlada çırpa bilirsiniz ama mika ile kazıma gibi olmuyor lezzeti ve parlaklığı kremamızın.



                          KUVERTÜR ÇİKOLATAMIZLA PASTA SÜSÜMÜZÜ YAPIYORUZ.
 Küvertür çikolatmızı benmari eritiyoruz ve kalıbımıza döküp,derin dondurucuda ,sonra buzdolabında donduruyoruz.









        Kalıba döküyoruz eriyen çikolatamızı.Dolaba alıyoruz.Donuyor.


 





   
Şeklinden çıkartıyoruz,süsümüzü;.Kalpli ve uzun çubuklarımızı.Pastamızın üzerine süs yapacağız.





      Frambuaz'ımıza 1 yemek kaşığı jelatin koyuyoruz ki;meyvenin suyu pastamızın dışına çıkmasın diye.




               Pandispanyamızı 5 pat kesiyoruz ,testeremizle. 4 patını kullanacağız. Her katına pastacı kreması,meyve,çikolata drajeleri...... koyuyoruz,siz ne tercih ederseniz.  Kremşanti sürüyoruz,tekrar pandispanya.......









































































7 yorum:

  1. Çok şık ve harika bir pasta olmuş ellerinize sağlık ben sizin takipçinizim banada beklerim Tülin hanım sevgilerimle..

    YanıtlaSil
  2. Teşekkür ederim ,sizi izlemeye alacağım. Sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Beklerim çok memnun olurum :))

      Sil
  3. Canım ellerine sağlık nefisss mi nefissss bir pasta olmuş ...
    Afiyetler olsun...
    Sevgilerimle...

    YanıtlaSil
  4. Çok harika bir pasta olmuş.Ellerinize sağlık.Bende beklerim
    arzudantarifler.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Emel hanım tarifi bekliyordunuz yazdım. Teşekkür ederim. Hayırlı Cumalar.....

    YanıtlaSil
  6. Arzu hanım,teşekkür ederim. İzlemeye alacağım sizide:))
    Sevgiler....

    YanıtlaSil