KÖMBE KURABİYE (Antakya)



                      Yöresel tatlardan olan harika bir lezzet sizlerle....
                      Baharatının bol olmasından dolayı harika bir lezzet. Yıllar öncesi yemiştim.Unutamadığım bir lezzetti. Sizler hangi baharatı çok seviyorsanız onu bol kullanın. Bol derken acı olacak kadar değil :))) İçerisinde yumurta olmamasından dolayı kolay kolay bayatlamıyor. Bu kurabiyeyi bol yapıp saklayabilirsiniz,bayatlamayan bir kurabiye. Özellikle çalışan ve çocuğu küçük olanlar için hemen yapıp uzun süre saklayabileceğiniz harika bir kurabiye.........
       Kömbe baharatları ; Zencefil,karanfil,mahlep,muskat, tarçın,dövülmüş damla sakızı ,yeni bahar.
                     Kömbe kurabiye için ahşap kalıp lazım ama sizler istediğiniz bir kalıplada yapabilirsiniz.Bulamaz iseniz o kalıbı ,bulmak zor çünkü:)
                     Ben bu kurabiyeyi biraz paskalya çöreğine benzettim.Bunun baharatı daha yoğun ama bu kurabiyeye en yakın bence paskalya çöreği idi. Paskalya çöreğinin orjinal tarifini Rose hanımla yapmıştım tarifi blogumda ve facebook pastakasrında mevcuttur.
                     Yaptıktan sonra yorumunuzu paylaşırsanız sevinirim.
                     Evet buyurun tarifime.Şimdiden afiyet olsun........

                   


          MALZEMELER;

   250  gr. tereyağı,
   1 çay bardağı sıvı yağı,
   1 çay bardağı süt,
   1 su bardağı pudra şekeri,
   1,5 tatlı  kaşığı kömbe baharatı,(Zencefil,karanfil,mahlep,muskat, tarçın,dövülmüş damla sakızı ,yeni bahar.)
   1 adet kabartma tozu,
   Alabildiğince  un.

       ÜZERİ İÇİN;

        150 gr. susam.

           HAZIRLANIŞI;

 1-Tereyağını eritin ,sıvı yağı,su,süt,şeker ve kömbe baharatını ekleyin.
 2-Unu ve kabartma tozunu eleyin yukarıdaki karıştırdığınız malzemelere yavaş yavaş ekleyin .
 3-Kulam memesi yumuşaklığındaki hamurunuzu ceviz büyüklüğünde parçalar kopartıp yuvarlayın.Ve susama batırın.
4-Kömbe kalınbınıza koyun elinizle hafif bastırın.Yağlı kağıt serdiğiniz tepsinize yavaş bir şekilde ters çevirip kalıptan çıkartın.
5-Önceden ısıttığınız fırınızı 180 derceye ayarlayın ve kömbe kurabiyenizi pembeleşinceye kadar pişirin.Piştikten sonra soğuması için kenara alın.Cam kavonozlara koyun , hava almaz ise daha uzun süre muhafaza edersiniz.

                     AFİYET OLSUN.......








0 yorum:

Yorum Gönder